BERICHTENOVERZICHT

Herdenkingsconcert in Hervormde kerk
Nieuwe Synodepreses

Chassidische legenden, verteld en geschilderd
De kerk krijgt kleur
Landelijke ontmoetingsdag Geraakt door kanker
Herdenking Holocaust in vm. synagoge Coevorden


HERDENKINGSCONCERT 3 mei Coevorden
door  het Concertkoor & -Orkest Drenthe onder leiding van dirigent Hoite Pruiksma met als vocale solisten Netty Otter en Martijn Sanders en als organist Erwin Wiersinga.
Nu 2018 door het Nationaal Comité 4 en 5 mei tot Het Jaar van het Verzet is benoemd, willen wij aandacht besteden aan gevallen verzetshelden. Tijdens de concerten zullen een of meerdere personen deze helden een gezicht geven. Want een mens is pas vergeten, als wij de naam niet meer weten.
Bach academyTer ondersteuning van de herdenkingen is er dit jaar voor gekozen om het Requiem van Maurice Duruflé ten gehore te brengen. Maurice Duruflé (1902 – 1975) was componist, organist en leerling van Paul Dukas (1865-1935) en Louis Vierne (1870-1937). Het Requiem (1947), net na de 2e wereldoorlog voltooid, is een bewerking van orgelstukken uit een suite die de componist baseerde op de melodieën uit de gregoriaanse dodenmis. Er bestaan drie versies van dit Requiem. De intieme, ingetogen maar ook expressieve versie die wordt uitgevoerd is voor koor, soli en kamerorkest met orgel uit 1961.
Dit Requiem is een troostrijk requiem en straalt berusting en vertrouwen uit en door gebruik te maken van de oeroude gregoriaanse melodieën ook een besef van dat het leven eindig is, een cyclus van generatie op generatie.
De beroemde organist Erwin Wiersinga voert twee Franse orgelwerken uit. Als eerste het Prelude uit Suite Opus 5, eveneens van Maurice Duruflé. Na het Requiem speelt hij Litanies, een stuk van Jehan Alain (1911-1940).
Deze concerten worden elk jaar zeer goed bezocht. Het is raadzaam van te voren te reserveren. Dit kan via www.nederlandsebachacademie.nl
•    Kaarten € 15,- in de voorverkoop (aan de kassa € 17,50);
•    Jongeren tot 18 jaar en studenten (tegen overlegging van collegekaart) 8 euro, alleen aan de kassa;
•    Indien besteld via de mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of telefonisch 0592-200009 dienen de kaarten vooraf betaald te worden op rekeningnummer NL95RABO0144648237 t.n.v. de Nederlandse Bach Academie o.v.v. naam en concertlocatie. Er liggen dan kaarten voor u klaar op uw naam bij de kassa.
Locatie: Hervormde kerk. Tijd: 20.15 - 21.30

Overige concertdata
•    28 april 20.00 - 21.30 uur Smilde (De Rank)
•    29 april 20.00 - 21.30 uur Zuidlaren (Laarkerk)
•    1 mei 20.00 – 21.30 uur Leeuwarden (Koepeltheater)
•    4 mei 21.00 - 22.30 uur Hoogeveen (Hoofdstraatkerk)

Nieuwe preses: ds. Saskia van Meggelen
VanMeggelen presesDs. Saskia van Meggelen (1967, Zuidland) is zojuist verkozen tot preses van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland. Zij volgt ds. Karin van den Broeke op die de afgelopen vijf jaar preses is geweest. Ds. van Meggelen is blij met het vertrouwen dat de generale synode in haar stelt. “Ik houd van de Kerk, al mijn leven lang, en op wat voor plaats God mij ook roept, daar wil ik zijn Kerk dienen. Voor mij is dat nu deze plek.”
Lees verder op de PKN-site


 Chassidische legenden van Martin Buber en Hendrik Werkman verteld  & geschilderd

Als vervolg op de vertellingen van de Chassidische legenden organiseert Stichting Synagoge Coevorden op donderdagavond 5 april om 19.30 uur een schilderavond waarbij de " druksels" van Werkman als voorbeeld zullen dienen. De gemaakte schilderijen van deze avond worden daarna in de voormalige synagoge geëxposeerd. De entree is € 7,50 inclusief koffie; vrienden betalen € 5,-. Deelname aan beide activiteiten kost: €10,-; voor vrienden €7,50


De kerk krijgt kleur
De Protestantse Kerk krijgt meer kleur op de wangen. De dominante kleur van onze kerk is wit. Nu is dit niet verwonderlijk voor een kerk in Nederland. De meeste Nederlanders zijn blank. De laatste decennia is dit sterk aan het veranderen. In de meeste grote steden groeit het aantal niet-blanke Nederlanders sterk. Onze samenleving verkleurt vooral door de vele nieuwe-Nederlanders. Iets meer dan de helft van deze nieuwkomers zijn christen. Hierdoor verkleurt de christenheid in Nederland sneller dan het geheel van de Nederlandse bevolking. Deze verandering werd even zichtbaar bij de laatste gehouden The Passion in de Amsterdamse Bijlmer. In dit stadsdeel zijn meer dan 150 kerkgemeenschappen. Verreweg de meeste van hen zijn kleurrijker dan protestantse gemeenten.
Gelukkig krijgt ook de protestantse kerk meer kleur op de wangen. De vergadering van de generale synode in april wordt afgesloten door zusters en broeders van de Indonesische Perki-gemeenschap. Decennia lang zijn zij al in Nederland. Het is de bedoeling dat een aantal Perki-gemeenten een buitengewone wijkgemeente van de Protestantse Kerk in Nederland wordt. Als de synode hiertoe besluit, dan wordt dit feestelijk gevierd. De Perki-gemeenschap wordt zo de vierde oorspronkelijk niet-Nederlandse geloofsgemeenschap binnen de Protestantse Kerk. Eerder sloot de Protestantse Kerk een associatieovereenkomst met de Gereja Kristen Indonesia Nederland (GKIN) en met de Pakistaanse Urdu gemeenten. Kortgeleden ging in Amsterdam de eerste arabisch sprekende gemeente binnen de Protestantse Kerk van start. Kortom, de Protestantse Kerk krijgt kleur.
Deze ontwikkeling is verheugend. De kerk is geen specialiteit van een bepaalde bevolkingsgroep maar voor en van alle mensen. God is immers geen stamgod. Geen god van één volk of stam, maar de Heer van alle volken. Niet een paspoort maar de doop verbindt christenen met elkaar.
Ds. René de Reuver
Lees het volledige bericht.

Landelijke ontmoetingsdag 'Geraakt door Kanker'
Op zaterdag 14 april is de Landelijke Ontmoetingsdag 'Geraakt door Kanker'. De gastspreker is predikant en psycholoog Marjan Riedijk. Deze dag is voor iedereen die geraakt is door kanker. Ook voorgangers en pastorale teams zijn van harte uitgenodigd. De dag wordt geleid door Rita Renema-Mentink, geestelijk verzorger en directeur van Als kanker je raakt. Alle begeleiders deze dag zijn zelf door kanker geraakt.
Ook jongeren, die geraakt zijn door kanker, zijn van harte welkom. Onder leiding van ds. Sijbrand Alblas en Noreen Hartloper is er een speciaal programma voor hen.
Locatie
Conferentiecentrum 'Het Brandpunt', Postweg 18, 3941 KA Doorn. Aanvang: 10.00 uur
De stichting Als kanker je raakt is opgericht door ds. Arie van de Veer en PKN geestelijk verzorger Rita Renema-Mentink. Beiden zelf geraakt door kanker, hebben zij een stichting opgericht voor mensen die geraakt zijn door kanker en iedere dag de gevolgen ondervinden. De stichting brengt lotgenoten met elkaar in contact en biedt (h)erkenning, (geloofs)bemoediging, troost en een andere kijkrichting.
Meer informatie op de website Als kanker je raakt


Herdenking Holocaust in de voormalige synagoge Coevorden

In de voormalige synagoge van Coevorden wordt donderdag 12 april  om 19.00 uur de tiende Jom Hasjoa-herdenking gehouden. Daarbij wordt herdacht hoe 146 Joden uit Coevorden, Dalen en Sleen werden gedeporteerd. Dat gebeurde op 2 oktober 1942. Jom Hasjoa betekent: dag der vernietiging. Een dergelijke herdenking vindt wereldwijd plaats.
De toegang voor de herdenking is gratis.

De Jom Hasjoa-herdenking in Coevorden heeft ieder jaar een ander thema. “Deze keer is dat ‘Hoop’. Deze hoop is ook verwoord in het volkslied van Israël. “We willen de hoop uitspreken dat de namen van de weggevoerde Joodse inwoners van onze gemeente nooit vergeten zullen worden”, zegt Ernst Rosenbaum, voorzitter van Stichting Synagoge Coevorden, die deze herdenking organiseert. “Daarom noemen we ieder jaar de namen van de mensen die zijn omgebracht. Zolang de namen van de gestorvenen genoemd worden, leven zij volgens de Joodse traditie verder. We hopen dat hun nabestaanden door het herdenken troost en erkenning kunnen vinden.”
Tijdens de bijeenkomst in de ‘sjoel’ in Coevorden worden de 146 namen van de weggevoerde Joden voorgelezen, onder andere door leerlingen van het middelbaar onderwijs in Coevorden.
De herdenking heeft een Joods karakter, met onder meer het uitspreken van de ‘Kinah’, een klaagzang ter herinnering aan de meer dan zes miljoen joodse martelaren en het ‘Kaddiesj’, een gebed waarin, ondanks alles, mensen hun vertrouwen in God uitspreken.
De herdenking in Coevorden wordt afgewisseld met muziek en gedichten. Tot slot zal het Hatikwa klinken, het officiële volkslied van Israël, gevolgd door het Wilhelmus. Aansluitend worden er buiten bij het monument tien rozen gelegd. Een afgevaardigde van de gemeente Coevorden zal het woord voeren en ook zullen vertegenwoordigers van diverse kerken in Coevorden hun medewerking verlenen.  
Meer informatie over het werk van Stichting Synagoge Coevorden staat op
www.synagoge-coevorden.nl.

 


naar boven

Woord&Weg
Inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk.
Blader door / bekijk het
aprilnummer

 


Pelgrimage in Emmen
In dit boekje is een echte pelgrimsroute langs bepaalde plekken in Emmen uitgezet. Plekken die op het gebied van vrede en gerechtigheid een bepaalde geschiedenis hebben. Om de pelgrim op weg te helpen is op elke linker bladzijde van dit boekje een plek weergegeven waar iets “bijzonders” is te zien. Op elke rechter bladzijde staat een korte tekst met uitleg of een gedachte die de pelgrim hopelijk zal inspireren. Onderaan deze bladzijde staat ook de richting aangegeven naar de volgende plek door middel van foto’s . De pelgrimage begint bij het oorlogsmonument 1940 – 1945 op de Markt. De verder aangegeven route duurt ongeveer twee uur maar hoeft zeker niet in één wandeling afgelegd te worden. Men kan de pelgrimage op elk moment afbreken en op een later tijdstip vervolgen. Als de pelgrim eenmaal vertrouwd is geraakt met deze manier van kijken en lopen, zal hij ontdekken dat er in Emmen nog veel meer plekken zijn die op het gebied van vrede en gerechtigheid bijzonder zijn. Eigenlijk raakt de echte pelgrim dus nooit uitgekeken.
Het boekje ligt bij alle kerken en geloofsgemeen-schappen die lid zijn van de Raad en in de bibliotheek, bij de VVV en in de Evangelische boekhandel  U kunt het boekje gratis meenemen! Bij het secretariaat van de Raad zijn meerdere exemplaren te verkrijgen.
( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Maak je bijbel groen
21 Bijbelteksten die verwonderen, verdiepen en inspireren.
Laat je meenemen door 'groene' bijbelteksten in bijvoorbeeld Genesis, Deuteronomium en Daniël, die stilzetten en je laten nadenken over de schepping en onze plek hierin.
groene bijbel
Meld je aan en ontvang 21 dagen iedere dag een 'groene' bijbeltekst in je mailbox. Maak je bijbel groen.
vakantiebureauWat het belangrijkste is, dat zowel in de nieuwe locaties, als ook in de vertrouwde locaties, uw vakantie onze zorg is. Vrijwilligers staan dag en nacht voor u klaar. Zij geven u de zorg en de aandacht die nodig is, zij luisteren naar u, en zullen er alles aan doen om er voor u te zijn, ze maken het u naar de zin, zodat u heerlijk kunt genieten van de vakantie. De folders liggen klaar, misschien ligt er wel eentje bij u in de kerk, op de leestafel. Een aanrader om ze te bekijken, en heeft een indruk van de mogelijkheden. Liggen de folders niet bij u in de kerk, dan kunt u bellen of mailen naar het Vakantiebureau: tel. 0343-745890, of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


naar boven
MUZIEK & ZANG
Projectkoor in de Vredehorst, Hoogeveen
Op uitnodiging van Gospel Music Hoogeveen organiseert Maarten Wassink een eendaags projectkoor op zondag 22 april in de Vredehorst. Binnen enkele dagen hadden zich het maximum van 65 deelnemers al aangemeld. Vanaf twee uur ’s middags wordt er door de deelnemers gerepeteerd. Om 19.00 uur zal men een slotconcert geven met assistentie van The Choir Company. Het wordt een feestelijke zangdienst met koor, band en solisten. Er zal een selectie van liederen van de nieuwe CD (Met Heel Mijn Hart) worden gezongen, aangevuld met een aantal bekende samenzangliederen.
Het is niet de eerste keer dat Maarten Wassink met de Choir Company te gast zijn in Hoogeveen. Ze zien er naar uit om weer samen met projectkoorleden uit Hoogeveen er een bijzondere dag van te maken.
Het wordt een laagdrempelige bijeenkomst geschikt voor jong en oud. De toegang voor het slotconcert om 19.00 uur is gratis, wel wordt er een collecte gehouden voor de onkosten

Concert Vocalin Drenthe Op 21 april om 20.00 uur zal het projectkoor Vocalin Drenthe o.l.v. Roelof Bosma een drietal composities ten gehore brengen in De goede Herder Kerk, Emmen. Het eerste werk is het Requiem van de hedendaagse componist John Rutter. Dit requiem bestaat uit de delen Requiem Aeternam; Out of the Deep (Psalm 130); Pie Jesu; Agnus Dei; The Lord is my shepherd (Psalm 23); Lux aeterna.Voorts wordt psalm 42 uitgevoerd: “Wie der Hirsch schreit nach frischem Wasser” opus 42 Deze opus is met zeven delen de meest uitgebreide en welluidende compositie van Felix Mendelssohn-Bartholdy. Als laatste wordt “Hear my prayer” van Mendelssohn ten gehore gebracht. Van dit werk bestaat ook een Duitse versie nl “Hör mein bitten”. Logo Vocalin Drenthe
Vocalin heeft gekozen voor de Engelstalige versie omdat Mendelssohn dit werk heeft gecomponeerd tijdens zijn verblijf in Londen. Soliste bij de drie uitvoeringen is de sopraan Varvara Tishina, geboren in Novgorod, Rusland en heeft gestudeerd aan het conservatorium in Moskou. Het Ensemble Conservatoire (symfonie orkest) uit Zwolle verzorgt de begeleiding bij de drie werken.
Toegangskaarten kunnen worden besteld via www.vocalindrenthe.nl of s ’avonds in de Goede Herder Kerk. De toegangsprijs is € 20,-- Kinderen tot 16 jaar gratis entree.


naar boven