BERICHTENOVERZICHT
Alle Nederlandstalige kerkdiensten in het buitenland
Cursussen TVG - Assen
Google Maps van de Oudheid
Kerkenpad 1 augustus


Alle Nederlandstalige kerkdiensten in het buitenland per land
Elk jaar vindt u op deze site informatie over de Nederlandstalige kerkdiensten in het buitenland tijdens de zomerperiode. De (vakantie)kerkdiensten 2019 staan weer online en worden regelmatig geactualiseerd.


Theologische vorming en verdieping gemeenteleden en geïnteresseerden
Al vele jaren wordt deze landelijke cursus afgekort TVG in Assen voor heel Drenthe en omgeving verzorgd. Wie belangstelling heeft voor theologie met haar vele vakgebieden kan tussen september tot en met april elke dinsdagmorgen in Assen terecht van 09.00-12.15 u., behalve tijdens de schoolvakanties. Naast de Bijbelvakken OT en NT, Kerkgeschiedenis, Dogmatiek en Ethiek is er nog veel meer zoals Filosofie,Jodendom en andere wereldgodsdiensten. De cursus is breed opgezet,  in drie jaren goed te volgen en eucumenisch van aard.
Ds.Corry Nicolay uit Heerenveen opent ons nieuwe cursusseizoen op dinsdagmorgen 27 augustus a.s.vanaf 10.00 u. (Zaal open vanaf 09.30 u.) met haar thema: Kleurrijk geloven. Zij is een bekende schrijfster van vele boeken op dit gebied, in kerkbladen wordt ze vaak geciteerd, en een enthousiaste spreekster die met haar verhalen zalen prima weet te vermaken!  Er is een extra informatieavond op donderdagavond 19 september a.s. vanaf 19.30 u., waar u kennis kunt maken met cursisten en docenten, uw vragen kunt stellen en een voorbeeldles TVG kunt meemaken.Op dinsdagmorgen 24 september beginnen dan de lessen voor alle nieuwe cursisten vanaf 09.00 u. met kennismaking en een intro. Voor nog meer info, zie op de website onder http://www.tvgassen.nl/ onder Nieuwsbrief 5. Voor het eerst hebben we ook een avondblok TVG met gerichte aandacht voor moslims nú onder ons en de filosoof Alain Badiou die in tijden van harde polarisatie toch een mogelijkheid ziet om elkaar te verbinden. Zie hiervoor ook op de website onder  ‘Ik ben anders heel gewoon’.  
In de regio is er ook TVG in Groningen op maandagavond (www.tvg-groningen.nl),  in Onstwedde op donderdagavond (www.tvg-onstwedde.nl) en in Kampen op dinsdagavond (www.tvgkampen.nl).
Plaats: Markehuus, Scharmbarg 35, 9407 EA Assen
Informatie en aanmelding: Fam.Levenga, tel. 06 - 1410 1512 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Google Maps van de oudheid
Even snel checken hoe lang het fietsen is van je huis naar het feestje? En wanneer ben je duurder uit: als je reist met de auto of per trein?
Met de hedendaagse techniek is dat snel uitgezocht. Een reis plannen is nog nooit zo eenvoudig geweest.
Ook is het ongekend hoe snel we ons tegenwoordig kunnen vervoeren. Van Rotterdam naar Parijs (ca. 500 kilometer): ongeveer drie uur in de Thalys. Van Edinburgh naar Istanbul (ca. 3500 kilometer): ongeveer drie uur met de toekomstige hyperloop. Een reis afleggen is nog nooit zo snel gegaan.

Lees hier hoe je met de techniek van nu na kunt gaan hoe mensen reisden in de tijd van de Bijbel.
In de tijd van Jezus en Paulus ging een reis plannen en afleggen er heel anders aan toe. Je had qua vervoersmiddelen ongeveer de keus uit een ossenkar, een ezel, een paard of gewoon de benenwagen. De reistijd was dus een stuk langer. En een reis plannen was niet eenvoudig. Modderstromen, onverwachte weerelementen en rovers langs de weg maakten een reis niet erg voorspelbaar. En je kunt je voorstellen dat het rond de belangrijkste Joodse feesten extra druk was op de wandelpaden. Door de duizenden mensen die onderweg waren naar Jeruzalem kwam je soms later aan op je bestemming dan gepland. Denk aan onze ‘zwarte zaterdag’.
De universiteit van Stanford USA heeft een ‘Google Maps’ van de oudheid ontwikkeld, met de naam ORBIS: The Stanford Geospatial Network Model of the Roman World. Op deze website kun je zelf de route, tijd en kosten berekenen van een reis voor de inwoners van het Romeinse rijk. Reizen per boot of te voet, van de zomerdienstregeling tot de winterdienstregeling: het staat er allemaal op. Zo krijg je een inkijkje in de afwegingen die toen een rol speelden als mensen huis en haard verlieten om elders zaken te doen, aan een pelgrimsfeest deel te nemen, familie te bezoeken, of misschien wel het goede nieuws te verkondigen.

Lees verder


Kerkenpad op 1 augustus
In de Dorpskerk van Sleen wordt op donderdag 1 augustus van 10.00 tot 16.00 uur voor de 33e keer al weer een “Klein Kerkenpad” georganiseerd. Dit is ook mede een initiatief van zes andere Protestantse kerken in deze regio.
Ned. Herv. Kerk te Zweeloo;
Ned. Herv. Kerk te Oosterhesselen;
Geref. Kerk te Aalden;
Prot. Evangelisatiever. in Geesbrug;
Vrijgemaakte Geref. Kerk te Gees ;
Ned. Herv. Kerk te Dalen.
De gemeenten stellen deze dag hun kerk ter bezichtiging open. Het is dan de bedoeling dat men per fiets of met de auto of wat voor vervoermiddel dan ook een bezoek kan afleggen aan de onderscheiden kerken. Iedere gemeente organiseert wel iets speciaals, meestal in de vorm van een kleine tentoonstelling. In voorkomende gevallen wordt het orgel ook bespeeld.
Sleen
Gedurende deze dag zijn in de Dorpskerk werken van Gerda Kloek-Mol uit Ter Apel te bezichtigen. Zij schildert werken die thematisch zijn geïnspireerd op de Bijbel, Psalmen of Liederen. Zoals te doen gebruikelijk wordt Klein Kerkenpad om 16.30 uur afgesloten met een vespers door onze kerkelijk werker Erika van der Laan in de Dorpskerk van Sleen. Een vespers in de vorm van een middaggebed.naar boven

VAKANTIE
Het vakantiebureau.nl organiseert al bijna 60 jaar, in opdracht van de Protestantse Kerk in Nederland, ‘Vakanties met aandacht’. Deze diaconale vakantieweken zijn bedoeld voor senioren en senioren met een zorgvraag. De vakanties vinden plaats op 7 prachtige aangepaste locaties in Nederland. En worden mede mogelijk gemaakt door de inzet van onze betrokken en enthousiaste vrijwilligers.
vakantiebureau
Bekijk de vakantiegids hier online.
Voor het aankomend vakantieseizoen zijn we met name ook op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. In het bijzonder naar verpleegkundigen en verzorgenden, medewerkers voor de nachtzorg en vrijwilligers voor de coördinerende functies. Geïnteresseerden nodigen we van harte uit om te reageren.
Bel of mail voor meer informatie:
(0343) 74 58 90 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


Synagoge nieuws
Zaterdag en zondag 14 en 15 september is de synagoge open van 13.00 tot 17.00 uur tijdens de Open Monumentendagen waarvan het thema is: plaatsen van vertier. Entree gratis. Donderdag 19 september om 19.30 uur een lezing van Koert Broersma over zijn nieuwe boek ‘Buigen onder de storm. Philip Mechanicus, verslaggever tot in de dood, 1889-1944’. De journalist Mechanicus hield een dagboek bij in het doorgangskamp te Westerbork en werd vermoord in Auschwitz. Het boek is die avond te koop in de synagoge. Entree € 5,-, vrienden SSC € 2,50.
Donderdag 3 oktober om 19.00 uur ‘Open Joodse Huizen’. Er staan dit jaar drie huizen, waar interessante verhalen over de Joodse bewoners worden verteld, open voor bezoekers. In een van de huizen heeft de voormalige Joodse socialistische wethouder Hartog Zilverberg gewoond. De start is om 19.00 uur in de synagoge. Entree gratis.
Dinsdag 29 oktober om 14.00 uur leggen van Stolpersteine


naar boven
MUZIEK & ZANGOrgelconcerten in de hervormde kerk Coevorden.

Voor meer informatie: klik hier


naar boven