BERICHTENOVERZICHT
Visite of een visitatie?

Google Maps van de Oudheid


Is een bezoek van de classispredikant een visite of een visitatie?
Prof. dr. Leo Koffeman legt uit wat er sinds 'Kerk2025' met betrekking tot de visitatie is veranderd.
Twee woorden die best op elkaar lijken. Maar met een heel verschillende gevoelswaarde, zeker buiten de kerk. Visite, dat vinden we meestal plezierig – al kan bezoek ook wel eens een bezoeking zijn. Maar visitatie, daar hebben sommige mensen hooguit mee te maken bij een grenscontrole op het vliegveld. Gevisiteerd worden op het bezit van drugs, dat is zeker geen leuke ervaring. Verder kennen bepaalde beroepsgroepen, zoals artsen, de visitatie ook: om een goede dokter te blijven moet een arts bijvoorbeeld regelmatig deelnemen aan een visitatieprogramma waarin het eigen functioneren onder de loep wordt genomen.
“De classispredikant bezoekt in de classis elke gemeente, elke predikant en elke kerkelijk werker die in het ambt of in de bediening is gesteld in de regel eenmaal per vier jaar, met het oog op het geestelijk leven van de gemeente, de wijze waarop zij gehoor geeft aan haar roeping, en de vervulling van ambten en diensten”
 Lees verder
Google Maps van de oudheid
Even snel checken hoe lang het fietsen is van je huis naar het feestje? En wanneer ben je duurder uit: als je reist met de auto of per trein?
Met de hedendaagse techniek is dat snel uitgezocht. Een reis plannen is nog nooit zo eenvoudig geweest.
Ook is het ongekend hoe snel we ons tegenwoordig kunnen vervoeren. Van Rotterdam naar Parijs (ca. 500 kilometer): ongeveer drie uur in de Thalys. Van Edinburgh naar Istanbul (ca. 3500 kilometer): ongeveer drie uur met de toekomstige hyperloop. Een reis afleggen is nog nooit zo snel gegaan.

Lees hier hoe je met de techniek van nu na kunt gaan hoe mensen reisden in de tijd van de Bijbel.
In de tijd van Jezus en Paulus ging een reis plannen en afleggen er heel anders aan toe. Je had qua vervoersmiddelen ongeveer de keus uit een ossenkar, een ezel, een paard of gewoon de benenwagen. De reistijd was dus een stuk langer. En een reis plannen was niet eenvoudig. Modderstromen, onverwachte weerelementen en rovers langs de weg maakten een reis niet erg voorspelbaar. En je kunt je voorstellen dat het rond de belangrijkste Joodse feesten extra druk was op de wandelpaden. Door de duizenden mensen die onderweg waren naar Jeruzalem kwam je soms later aan op je bestemming dan gepland. Denk aan onze ‘zwarte zaterdag’.
De universiteit van Stanford USA heeft een ‘Google Maps’ van de oudheid ontwikkeld, met de naam ORBIS: The Stanford Geospatial Network Model of the Roman World. Op deze website kun je zelf de route, tijd en kosten berekenen van een reis voor de inwoners van het Romeinse rijk. Reizen per boot of te voet, van de zomerdienstregeling tot de winterdienstregeling: het staat er allemaal op. Zo krijg je een inkijkje in de afwegingen die toen een rol speelden als mensen huis en haard verlieten om elders zaken te doen, aan een pelgrimsfeest deel te nemen, familie te bezoeken, of misschien wel het goede nieuws te verkondigen.

Lees verder


 naar boven

 


Synagoge nieuws
Donderdag 28 november (in plaats van de eerder genoemde 21 november) om 20.00 uur is een ‘open vrienden avond’. Het bestuur zal verslag doen van de voortgang en mevrouw J. Zilverberg zal een lezing geven over ‘Joodse begrafenisrituelen’. Deze lezing sluit goed aan bij de tentoonstelling Mechajee Hameetiem, die de doden doet herleven. Entree € 7,50, vrienden SSC gratis.
Op zondag 1 december om 14.00 uur wordt de David en Mietje Krammer kamer geopend als permanente tentoonstelling door achterkleinkinderen van dit echtpaar. David was 43 jaar rabbi in Coevorden. en woonde met zijn vrouw Mietje en hun kinderen in het huis aan de synagoge. In 1935 ging David met emeritaat en verhuisde toen naar de Van Heutszsingel 25 waarvandaan zij, samen met dochter Bardiena en zoon Bernhard, op 2 oktober via Westerbork naar het concentratiekamp Auschwitz zijn gebracht en vermoord. Als herinnering en dank aan wat dit echtpaar voor Coevorden heeft betekent, wordt de woonkamer ingericht in vooroorlogse stijl als herinnering aan hen. Voor de opening zullen alle vrienden en vrijwilligers van SSC een uitnodiging ontvangen.
Zondag 22 december om 14.30 uur Winterconcert. Het Noord Neder-lands Orkest duo Sergei Bolotny, viool, en Keiko Sakuma, piano, speelt muziek van Joodse componisten. Entree € 15,-, vrienden SSC € 12,50.
Januari, donderdag 22, 19.30 uur: 75 jaar bevrijding concentratie-kampen. Monica Franken vertelt het verhaal van haar vader die het concentratiekamp heeft overleefd. Haar verhaal wordt afgewisseld met oorlogs- en Jiddische liederen, gezongen door Aliet Hogen Esch en begeleid op piano door Hans Tobi. Entree € 7,50-, vrienden SSC € 5.-.
Februari, vrijdag 14, 19.00 uur: Open Joodse dienst door rabbijn Tamarah Benima. De bevolking uit de regio kan op deze manier kennis maken met het Joodse geloof. Entree gratis. Opgave is noodzakelijk via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
naar boven
MUZIEK & ZANG

CANTATEDIENST
Zondag 27 oktober
Ontmoetingskerk, Hoofdstraat 149 Zuidwolde, aanvang 19.00 uur.
Voorganger: Ds. Betty Gras
Johann Sebastian Bach,Cantate BWV 106 Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit
Bach Cantate Koor Salland & Ensemble
Leendert Runia - dirigent Christy Luth - sopraan Roelien van Wageningen - alt Mattijs Hoogendijk - tenor Roele Kok - bas Collecte ter bestrijding van de onkostenPraise & Preach United  op 13 oktober
Gospel Music Hoogeveen organiseert op veler verzoek een Praise & Preach avond. Bestaande uit een goede muziekband (Praise) ter begeleiding van de samenzang en 2 korte toegankelijke overdenkingen (Preach). Een mooie combinatie van toegankelijke eigentijdse samenzang en een laagdrempelige inhoud.Op 13 oktober zal de getalenteerde Dave van Room, o.a. bekend als toetsenist van de begeleidingsband van Maarten Wassink, samen met een aantal muzikanten en vocalisten het Praise gedeelte voor hun rekening nemen. De Preach zal worden verzorgd door Ds Lieuwejan van Dalen. Het thema is “Groot en Goed is God”
Plaats: De Vredehorst, Adres: Zuidwoldigerweg 32, Hoogeveen.
Aanvang 19.00 uur

 


 

naar boven