BERICHTENOVERZICHT
Alle Nederlandstalige kerkdiensten in het buitenland
5e Editie Kerkenpad Oost-Groningen
Zeven opdrachten in zeven gemeenten vormen samen pinksterviering


Alle Nederlandstalige kerkdiensten in het buitenland per land
Elk jaar vindt u op deze site informatie over de Nederlandstalige kerkdiensten in het buitenland tijdens de zomerperiode. De (vakantie)kerkdiensten 2019 staan weer online en worden regelmatig geactualiseerd.


5e Editie Kerkenpad Oost-Groningen
1 juni 10.00-16.00 uur
Al vele eeuwen bezoeken mensen kerken om in contact te komen met het hogere en om tot rust te komen. De wereld mag in de loop van de jaren sterk veranderd zijn, de sfeer binnen de kerkmuren is eigenlijk onveranderd gebleven. Kerken zijn nog steeds een rustpunt, een oase in onze hectische wereld en bovendien zijn het vaak ook architectonische hoogstandjes. Ook Oost-Groningen beschikt over mooi en bijzonder religieus erfgoed, er zijn echt parels van kerken gebouwd!
Helaas is dit bij veel mensen niet bekend en om daar verandering in te brengen, wordt er door 22 kerken en 1 toren uit de gemeenten Oldambt, Westerwolde, Pekela en Midden-Groningen voor de vijfde keer het Kerkenpad Oost-Groningen georganiseerd! Tijdens het kerkenpad openen de kerken hun deuren voor het publiek, zodat bezoekers de gebouwen van buiten en van binnen kunnen leren kennen. Doordat de deelnemende kerken gebouwd zijn in verschillende tijdperken, de oudste in de 13e en de jongste in de 21e eeuw, verschillen zij sterk van elkaar wat betreft architectuur. En dat niet alleen, zij hebben ook allemaal hun eigen bezienswaardigheden. Denk dan aan bijzondere orgels en glas-in-lood ramen, maar ook aan prachtige fresco’s!
In alle gebouwen zijn op 1 juni vrijwilligers aanwezig die bezoekers graag vertellen over de geschiedenis van hun kerk en de bijzonderheden die er te zien zijn. Bovendien worden er extra activiteiten georganiseerd bij een aantal deelnemers, zoals een tentoonstelling, bespeling van het orgel en een boekenmarkt. Plan een route of gebruik een van de fietsroutes op onze website en kom langs! Verwonder je over de schoonheid van de gebouwen, neem plaats op een kerkbank en realiseer je dat al vele jaren mensen dezelfde sfeer ondergingen!>
Lees en bekijk meer op de speciale website


Zeven opdrachten in zeven gemeenten vormen samen pinksterviering
Vanuit de Broerekerk in Bolsward wordt op zaterdag 8 juni de Met hart en ziel Pinksterviering uitgezonden. In de aanloop naar deze unieke viering hebben zeven kerkelijke gemeenten uit het hele land zeven opdrachten uitgevoerd. Ook zanger Stef Bos en het Jongerenkoor Samen op Weg uit Houten werken mee aan deze viering.
De scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, ds. René de Reuver, preekt over het thema ‘Verstaan wij elkaar?’. In reactie op de preek is een spoken word te horen door mensen uit de Veenkerk in Amersfoort.Tijdens de viering brengt zanger Stef Bos een moderne bewerking van het bekende pinksterlied Geest van Hierboven ten gehore, met Jongerenkoor Samen Op Weg uit Houten onder leiding van dirigent Rienk Bakker. De muzikale begeleiding van de samenzang wordt verzorgd door Frank van Essen en combo.
Meer informatie vindt u hier.

 naar boven

VAKANTIE
Het vakantiebureau.nl organiseert al bijna 60 jaar, in opdracht van de Protestantse Kerk in Nederland, ‘Vakanties met aandacht’. Deze diaconale vakantieweken zijn bedoeld voor senioren en senioren met een zorgvraag. De vakanties vinden plaats op 7 prachtige aangepaste locaties in Nederland. En worden mede mogelijk gemaakt door de inzet van onze betrokken en enthousiaste vrijwilligers.
vakantiebureau
Bekijk de vakantiegids hier online.
Voor het aankomend vakantieseizoen zijn we met name ook op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. In het bijzonder naar verpleegkundigen en verzorgenden, medewerkers voor de nachtzorg en vrijwilligers voor de coördinerende functies. Geïnteresseerden nodigen we van harte uit om te reageren.
Bel of mail voor meer informatie:
(0343) 74 58 90 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


Synagoge nieuws
Wij zoeken nog wel voorwerpen die aan Joodse mensen hebben toebehoord. Dit kan van alles zijn: persoonsbewijs, Davidster, poëziealbum, fotoboekje, brieven, et cetera. Wij zijn nog speciaal op zoek naar een fototoestel van voor de oorlog. Coevorden had een fotograaf, de heer Comprecht Sanders, die in de hele regio foto’s maakte. Hij maakte bijvoorbeeld ook schoolfoto’s en reisde daarvoor de scholen in de hele regio af. Om zijn verhaal te kunnen vertellen, hebben wij uiteraard ook een fototoestel uit de jaren 1930-1942 nodig. De foto’s en verhalen worden niet alleen tentoongesteld, maar er worden ook mappen samengesteld met dit materiaal, zodat we scholen snel aan informatie kunnen helpen over Joodse Drenten.

Een medewerkster van de Adam Mickiewicz University en de conservator van het voormalig kamp Zabikowo, beide te Poznan, komen in juli naar Coevorden. Zij willen weten hoe van een voormalige synagoge een museum is gemaakt waar ‘Het verhaal van het Joodse leven in Drenthe en omgeving’ wordt verteld.


naar boven
MUZIEK & ZANGOrgelconcerten in de hervormde kerk Coevorden.

Voor meer informatie: klik hier


naar boven