op weg naar Pasen

40dagentijd40 dagen | 40 vragen
Hoe leef ik? Wie ben ik? Maak ik bewust tijd voor stilte? Word ik geleefd? Wat betekent het geloof voor mij?
De veertigdagentijd is voor veel mensen een tijd van bezinning. Hoe leef ik? Wie ben ik? Maak ik bewust tijd voor stilte? Of word ik geleefd door mijn gewoontes en dagelijkse bezigheden? Wat betekent het geloof voor mij? Dit leesplan daagt je uit bij dit soort vragen stil te staan. We doen dat aan de hand van het Johannes-evangelie, waarin steeds wordt benadrukt dat we God kunnen leren kennen in Jezus.
Iedere dag is er een korte uitleg bij een tekst uit het Johannes-evangelie. Ook vindt u bij elke dag een vraag om over na te denken en een suggestie om aan de slag te gaan met wat u gelezen hebt.
https://www.debijbel.nl/leesplan/22

GethsemanéGezinsdagboek ‘Op weg naar Pasen’
Dit dagboek is geschikt voor gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd, waar tijd vaak schaars is. De inhoud is ontleend aan de Samenleesbijbel, die veel gezinnen met plezier gebruiken.
Je leest in dit dagboek de gebeurtenissen vanaf Palmpasen uit het Lucas-evangelie. De vragen die er bij staan helpen je als ouders om met je kind in gesprek te komen. Doe-opdrachten zorgen dat de kinderen het verhaal beter begrijpen. Al doende leef je als gezin bewust toe naar het paasfeest.
‘Op weg naar Pasen’ is voor € 2,95 verkrijgbaar bij de christelijke boekhandel en via shop.bijbelgenootschap.nl.

Veertigdagentijdkalender
De jaarlijkse veertigdagentijdkalender van de Protestantse Kerk is in een nieuw jasje gestoken. Een dagelijkse Bijbeltekst en quote, recept, verhaal of gedicht brengen u steeds een stapje dichter bij Pasen, feest van een nieuw begin. De veertigdagentijdkalender 2019 daagt u uit tot bezinning in de 40 dagen op weg naar Pasen.
U kunt een gratis exemplaar van de veertigdagentijdkalender 2019 aanvragen  via www.protestantsekerk.nl/40dagentijdkalender

Bak een nieuwe taart op zondag
De Veertigdagentijd zijn de veertig dagen voor Pasen. Startend op Aswoensdag zijn het eigenlijk 46 dagen. De zondagen tellen niet mee: de zondag is namelijk een feestdag. En bij feest hoort taart. Op deze pagina bieden we u voor iedere zondag in de 40dagentijd een wereld(s)recept van een - voor velen - ‘nieuwe’ taart. Om te vieren dat het zondag is en dat we nieuw begin mogen maken. Leuk voor bij de koffie of thee, thuis of in de kerk.
"Een nieuw begin", zo luidt het thema van de 40dagentijdcampagne van Kerk in Actie waarin aandacht wordt gevraagd voor weeskinderen in Rwanda, ex-gedetineerden in Nederland, kindslaven in India en kerken op Cuba, in Pakistan en in Nederland. In de campagne roepen we je op om te vasten, maar niet op zondag. Hieronder kunt u heerlijke taartrecepten downloaden die aansluiten bij het land en project dat in die week centraal staat.
https://www.kerkinactie.nl/kom-in-actie/acties/bak-een-nieuwe-taartKnutsel- en kleurplaten over Pasen en Pinksteren


Vastenwandeling – zaterdag 23 maart - Weiteveen

Van harte nodigen we iedereen uit de Vastenwandeling met ons mee te lopen door het mooie natuurgebied Bargerveen in Weiteveen. Door de bouw van de schaapskooi en het deels nieuw ingerichte natuurgebied is het gebied rond Weiteveen nog mooier geworden.  
U kunt kiezen uit twee afstanden: 5 of 10 kilometer.
De gezamenlijke start is om 10.00 uur, we vertrekken in één groep. Vanaf 9.00 uur staat de koffie klaar en ook na de wandeling kunt u een kop koffie of thee drinken en een broodje eten. De organisatie stelt het op prijs als u zich vooraf aanmeldt in verband met de catering. Ook op 23 maart kunt u zich vanaf 9.00 uur aanmelden en inschrijven bij RK Kerk, Zusterweg 19, 7765 AX Weiteveen.
Dankzij sponsoring door een bakker en diverse supermarkten hebben we al 5 jaar geen deelnamekosten gevraagd en komt uw bijdrage geheel ten goede aan Stichting Omwana Uganda; ook dit jaar hopen wij een beroep te mogen doen op deze middenstanders.
Aanmelden voor de Vastenwandeling kan bij:
* Gerard Steffens, Coevorden,  tel 0524 - 51 38 30,  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
* het secretariaat in Weiteveen, tel 0524 - 54 12 76  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
* Marjan Tholen – Platzer,  tel 0591 - 30 39 45


Bij een schilderij van Adam Abram (USA):
gethsemane Getsemané

de nacht is koud
 omhuld met diepe donkre duisternis
schimmen van olijven silhoueren
als gedrochten in de hof
boombasten nors en dwars
grillig vervormd door t leven
versteende ruwe rauwe rotsvloer hard
met disteldoornen hier en daar omvloerd

een dwarse bovenaardse wortelstronk
een kleine rode roos nog nauwlijks zichtbaar
uit zijn omwoelde hart ontsproten
voorzichtig heilzaam bloeiend
klein als een drup van bloed

de angst van stilte
ruisend voelbaar
een vallende olijf
verstoort verschrikt
een raaklings fladderende vleermuis

een kille stille wind
streelde zijn lichaam wreed
tot ongewilde rillingen
een transparante duistre geest
passeerde
de gladde gluiperige slang
gleed hoorbaar schichtig
en blies zijn gif naar hem

blootsvoets ging hij
zijn vrienden vragend achterlatend
oh blijf mij toch nabij

geheel alleen ging hij
 door mens en vriend en god verlaten
gedreven door oprechte liefde voor de mensheid

zijn vrienden sliepen diep
het hoflijk lijden
werd tot wanhoop
voor dat wat komen gaat

hij stort languit
en biddend smekend neer
demonen grijpen grijnzend kansen
een schrille schreeuw
de beker te passeren
weergalmde door de hof
de heemlen zwegen smekend mee
zijn angstzweet droop
tot goddelijk bekroonde wijn
de rotsen kleurden drupplend rood

zijn koud geworden ziel en lijf
languit en radeloos gelegen
zijn moede hoofd
verborgen in zijn armen

toen daalde d' engel neer
omstralend vullend hem
 met hemels licht
en goddelijke lieve kracht

de sluwe slang droop angstig af
de rode vlekken flonkerden
als koninklijke diamant

en hij stond op…
zijn vrienden sliepen nog